OAMENII DE ȘTIINȚĂ INVESTIGHEAZĂ ROLUL GLANDEI PINEALE ÎN EXPERIENȚELE SPIRITUALE

 Glanda pineală - o mică glandă endocrină situată în apropierea centrului creierului - a fost mult timp sugerată că joacă un rol important în experiențele spirituale, fiind adesea legată de conceptul mistic al „ al treilea ochi ”, un organ ezoteric oferiți viziuni, clarviziune și, în cele din urmă, iluminare.

Chirurgul și filosoful roman Galen din secolul al II-lea a afirmat că glanda pineală ar putea fi o supapă care reglează fluxul de „pneuma psihică”. Filosoful francez René Descartes, aproximativ 1500 de ani mai târziu, ar pune glanda pineală în centrul celebrelor sale teorii minte-corp, susținând că este „scaunul sufletului”. Și în ultimele veacuri, esoterismul occidental a amestecat teoriile pinealului, chakrei hinduse Ajna și „al treilea ochi” pentru a-l promova ca o punte între lumea fizică și spiritual.

Dar rezistă legenda împotriva examinării științifice? Cercetătorul psihedelic Dr Rick Strassman a întrebat dacă glanda pineală ar putea fi un posibil declanșator al stărilor modificate de conștiință, prin secreția hormonului care reglează somnul melatonină și / sau puternicul DMT psihedelic. Așadar, capacitatea naturală a unor persoane de a intra în stări modificate ar putea fi direct asociată cu o glandă pineală anormală?

Introduceți un grup de oameni de știință din Brazilia, care au decis să investigheze glanda pineală și nivelurile hormonale asociate, în 16 medii spirituale („grupul mediu” sau „MG”), comparativ cu 16 „medii” sănătoși ca martor grup (CG).

În lucrarea lor, „ „ Scaunul sufletului ”? Structura și funcția glandei pineale la femeile cu presupusă posesie a spiritului - Rezultatele a două studii experimentale „, discută despre experimentele lor măsurând dimensiunea relativă a glandei pineale în fiecare grup și nivelurile secrețiilor sale, cum ar fi melatonina (MLT) ) - observând că în alte experiențe disociative, cum ar fi schizofrenia, scanările RMN au arătat o glandă pineală mai mică decât normală, iar nivelurile MLT au fost mai mici.

Experimentele au avut loc în Campo Grande, Brazilia, din ianuarie 2018 până în aprilie 2019, cu medii selectați prin consultarea cu o organizație de reglementare pentru spiritism în Campo Grande, Federația Spiritistă a Mato Grosso do Sul. Toate mediile și controalele erau feminine.
În testele de pre-screening, sa constatat că subiecții din MG au raportat un număr semnificativ mai mare de experiențe anormale decât subiecții din CG, dar nu s-au găsit diferențe semnificative în sănătatea mintală a subiecților.

În ceea ce privește investigația lor, dacă glanda pineală a mediilor a diferit de grupul de control? Nu au găsit nicio diferență semnificativă:

În studiul de față, nu s-au găsit diferențe între MG și CG non-mediu în ceea ce privește volumul glandei pineale, nivelurile de aMT6 urinare nocturne [6-sulfatoximelatonina (aMT6s) este principalul metabolit al melatoninei și, prin urmare, nivelurile de dimineață în urină sunt corelate cu producție de melatonină în cursul nopții anterioare] și calitatea somnului subiectiv auto-raportat (PSQI). 

Cu alte cuvinte, glandele pineale normale din punct de vedere structural și funcțional au fost găsite în medii, care sunt indivizi adesea considerați ca având experiențe psihotice. Această imagine contrastează puternic cu datele disponibile în literatura de specialitate care descriu aceste aspecte la indivizii cu tulburare psihotică / schizofrenie. La pacienții cu schizofrenie, există un volum predominant redus al glandei pineale, o producție redusă de MLT și o frecvență mai mare a tulburărilor de somn,
(Totuși, trebuie remarcat, așa cum subliniază cercetătorii în pasajul de mai sus, că s-ar putea vedea, de asemenea, ca fiind ciudat faptul că indivizii care au experiențe mediumiste nu au modificări corelative în glanda pineală și secreții asociate similare cu alte grupuri de oameni care experiență de disociere.)

Rezultatele sugerează, spun oamenii de știință, că orice cercetare viitoare privind „relația presupusă a glandei pineale cu experiențele spirituale, dacă există, ar trebui făcută pe alte baze (încă neexplorate), altele decât prin producerea de melatonină” - adică alte experimente ar putea analiza „secreția triptaminelor halucinogene și a receptorilor magneto”.
Pe scurt: mediile spirituale nu păreau să aibă nicio glandă pineală de dimensiuni anormale sau niveluri anormale de secreție de melatonină - totuși, avertizează cercetătorii, „calcularea volumului glandei pineale și a nivelului melatoninei nu este, în mod evident, suficientă pentru a clarifica rolul supus pinealului glanda în posesia spiritului ”.


Cercetătorii observă totuși, în concluzia lor, că descoperirile lor susțin ideea că mediumitatea nu ar trebui considerată o formă de boală mintală:

În concluzie, concluziile prezentului studiu indică faptul că indivizii cu simptome psihotice legate de contextul cultural (în acest caz, medii spiritiste) au caracteristici secretorii și structurale normale ale PG, destul de diferite de imaginea întâlnită de obicei la persoanele cu psihotică tulburare. Cu toate acestea, o creștere a producției MLT nu pare a fi o trăsătură distinctivă a experienței mediumiste. În plus, mediile au prezentat un model de răspuns rapid la stres de recuperare, indicând o bună reglare emoțională, spre deosebire de pacienții cu disociere patologică. Prin urmare, principala implicație a acestui studiu este consolidarea noțiunii de mediumitate ca fenomen disociativ nonpatologic. Acest lucru subliniază importanța rafinării diagnosticului diferențial între formele nepatologice ale posesiei spirituale versus tulburările psihotice și disociative, deoarece dovezile demonstrează din ce în ce mai mult că mediile bine integrate din punct de vedere cultural sunt adesea sănătoase din punct de vedere mental și fizic. Astfel, diferențierea corectă între aceste condiții ar putea evita stigmatizarea și tratamentele inutile.


Comentarii